Instagram update


Nomineringsfrukost på Dramatenbaren. 😋 Titti Schultz presenterade de 12 lyckliga nominerade. – Yay! 🤓

Gå in och rösta på din fovorit! Se länk i bion.
• • • •
De nominerade är…. EN KATTS RESEDAGBOK
Hiro Arikawa (Nona)

VAGGVISA
Leila Slimani (Natur & Kultur)

SILVERVÄGEN
Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)

JÄRTECKEN
Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)

DE DUBBELT SÅ BRA
Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)

PÅFÅGELSOMMAR
Hannah Richell (Forum)

DET SOM GÖMS I SNÖ
Carin Gerhardsen (Bookmark)

MÖRKRET
Ragnar Jónasson (Modernista)

TILL MINNE AV EN VILLKORSLÖS KÄRLEK
Jonas Gardell (Norstedts)

MANHATTAN BEACH
Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)

STORMVARNING
Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)

PACHINKO
Min Jin Lee (Polaris)
• • • •
#åretsbok2019
@aretsbok #denomineradeär
#bokviskerskan #röstanu

1986

1986 av Jesper Ersgård

Uppläsare Stefan Sauk

”1986” är en stark spänningsroman med mycket högt tempo. Den är producerad, som tidigare Storytel Original-produktioner, i 10 avsnitt. Och varje avsnitt avslutas med en cliff-hanger som får en att genast lyssna vidare.
Jesper Ersgård står på egen hand som författare utan sin bror, trots det känner man igen språket ifrån ”Svart stjärna”. Spänningsfaktorn är som sagt hög och berättelsen drivs framåt i ett snabbt tempo. När sista avsnittet är avslutat står man lite handfallen. Man har inte blivit mycket klokare, utan man står med många frågor obesvarade. Helt enkelt upplagt för att man ska suktad efter nästa bok. Så jag ber Jesper Ersgård att skynda skrivs nästa!
Stefan Sauk är i sitt vanliga esse och presterar lika formidabelt som alltid!


Betyg: 4,8/5,0
Längd: Ca. 10h
Utgivare: Storytel Original


1986 @bokviskerskan

EN NY MY(S) HISTORIA

EN NY MY(S) HISTORIA av Åsa Bonelli

Uppläsare Malin Molin

”En ny My(s) historia” är som titeln säger riktigt mysig. Där har miljöerna fått lite mer plats och fler karaktärer presenteras. My har vuxit så pass mycket att i denna bok ligger inte allt fokus på hennes egna tillvaro utan här får även andras berättelser synas. Bonelli lyckats vidareutveckla Mys karaktär samtidigt som hon väver in andras och låter My fortsätta att växa med ansvaret som en hundgård ger.

Den här boken föll mig ännu mer i smaken än den första. Eftersom My visar på en sida som är mer ”vuxen” och ligger närmare mig själv. Men hennes drypande ironiska dialog har inte glömts bort. I och med en introduktion av en annan karaktär flödar tonårs-ironin och de tvära kasten i känslostormar. En mycket bra andra bok av Åsa Bonelli helt enkelt!!! Malin Molin har även denna gång gått in i rollen som My och hon gör det med en lika självklar bravur!


Betyg: 4,2/5,0
Längd: 5h 6min
Utgivare: Word Audio Publishing


En ny Mys historia @bokviskerskan

KONSTEN ATT BLI EN VIOL

KONSTEN ATT BLIR EN VIOL av Maja Willander

”Konsten att bli en viol” är en romance som drar åt feelgood-hållet. Maja Willander skriver på ett annorlunda och finurligt sätt med glimten i ögat. Hon har lyckats se det stora i det lilla.
Här följer ett exempel på Willanders små lustigheter till beskrivningar som jag tycker är förtjusande:
”Utanför fönstret sträcker solen ner sina röda spindelben över sjön och kittlar vattenytan så att den krusar sig”. Berättelsen är en söt sådan, där kärnan ligger i att finna sig själv, sitt eget värde och en tillvara som passar en själv. Men inte att förglömma att storyn även har en viss likhet med ”Stolthet och fördom”, med yrkesfördomar och andra statussymboler.

Den utspelar sig under huvudkaraktärens två-veckorssemester (är något avundsjuk på att hennes semester verkade så mycket längre än mina tre har varit 😉) och har därför ett behagligt lunk i sin berättartakt. Trots det avslappnade tempot var det ändå en bok som jag sträckläste utan problem.

Detta är en historia som kan läsas för avslappnat nöje och som jag varmt kan rekommendera. 📚👌🏻

Betyg: 4,1/5,0
Utgivare: HarperCollins

Konsten att bli en viol @bokviskerskan

GRINDVAKTERSKAN

GRINDVAKTERSKAN av Elvira Berg

Uppläsare: Alexandra Drotz Ruhn

Detta är Elvira Bergs första kärleksroman och hon har fått in riktigt mycket – parkskötsel, mystik, deckargåta och så klart kärlek! Får mig att dra paralleller med flera av Nora Roberts böcker, men Elviras bok har något som Roberts saknar; nämligen humor, enligt mitt tycke. När historien är så där lagom ”lummig” så kommer plötsligt huvudpersonen med en rolig kommentar som får mig att fnissa och genast livas historien upp!

Nu till uppläsaren; Alexandra gör ett godkänt jobb. Hon har en berättarröst som är dramatisk och så där feminint, sexigt mörk. Själv tycker jag att den lämpar sig för hetare böcker. Inte för att den här inte hade sina heta stunder men jag menar ännu ett snäpp vassare. Lyssnade tidigare på Jenny Johanssons noveller om Louise och där kommer Alexandras röst verkligen väl till pass!

Betyg: 3,9/5,0


Utgivningsår: 2018
Utgivare: HarperCollins Nordic
Formgivare: Jenny Lindgren

 

30 år av tystnad

30 ÅR AV TYSTNAD av Anna Hage och Ana Udovic

Uppläsare: Anna Maria Käll

Det här är en väldigt gripande och känslosam berättelse sedd främst ur en tonårings ögon. Författarna skriver så pass trovärdigt att läsaren (eller lyssnaren) verkligen känner den ånger och rädsla som Anna Hage måste ha upplevt. Boken är så pass välskriven att jag ömsom kände mig ledsen, ömsom riktigt förbannad på hur det svenska rättsväsendet under 80-talet utnyttjade en omyndig tjej.

Bakom mikrofonen har vi Anna Maria Käll. Hon tillför en sprödhet som går hand i hand med den känsla som boken ger. Som i så många andra böcker är Anna Maria Käll kanon.

Detta är en så nära fullträff man kan komma!

Betyg: 4,8/5,0


Utgivningsår: 2018
Utgivare: Bonnier audio / Bokförlaget Forum
Fotograf: Caroline Andersson
Formgivare: Kerstin Hanson

Grejen med Kärlek

GREJEN MED KÄRLEK av Julie James

Uppläsare: Gunnilla Leining

Julie James är med sin bok först ut på Forums imprint-förlag Lovereads. Hon skriver på ett humoristiskt och lättsamt sätt, där dialogen mellan karaktärerna växlar från kaxigt och rappt till ödmjukt. Boken har fått en guldstjärna av vår egen romancedrottning Simona Ahrnstedt. Simona beskriver boken som modern, spännande och rolig och jag kan inget annat än att hålla med.

Som uppläsare hör vi Gunilla Leining. Hon har en stor samling av tidigare böcker i bagaget. Men jag måste erkänna att hennes berättarröst inte klaffade till 100% med berättelsen. En berättarröst ska förmedla författarens ’röst’ och inge trovärdighet och inlevelse, men här gick det inte hela vägen fram, enligt mitt tycke. Kanske man skulle ha valt en något yngre eller piggare röst? Annat var det i uppläsningen av IRENE PANIK skriven av Carin Hjulström. Där var Gunilla klockren!

Boken i sig var bra dock lite seg på sina ställen, men på det stora hela är det en bok att rekommendera romance-älskare så här under ”Alla hjärtans dag”-veckan.

Betyg: 4,1/5,0


Originaltitel: The thing about love
Utgivningsår: 2018
Utgivare: Bonnier audio / Lovereads
Översättare: Christina Mansicka
Formgivare: Miroslav Sokcic